Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

astrudina

13. 9. 2012 10:01
No, v Británii, po které se zřejmě opičíme,

už narazili na dno - absolutní nedostatek pěstounů, přitom dětské domovy nemají, odložené děti tak nemají tu jedinou jistotu, kterou jim u nás ústav nabízí - stabilní prostředí, svou postýlku a zázemí.

http://www.guardian.co.uk/society/2010/feb/05/britains-foster-care-crisis

U nás, kde vedle podobné krize hrozí i zneužívání pěstounské péče, protože na to jsme jako národ mistři, je zapotřebí podívat se na problémy, které s tím mají jinde a ne jen slepě papouškovat poučky ze školení a propagandistické články z tisku.

Stačí, že jsme si podle vzorů z Velké Briánie zničili základní a střední školství, zdravotnictví- nyní se máme nechat zavléct do systému, který u nich selhává?

Jsem ta poslední, která by nepřála odloženým dětem domov, ale přebírání dětí do pěstounské péče se musí nejprve zavést a řádně ošetřit, pak se to musí osvědčit, a teprve pak se mohou rušit dětské domovy. Jinak nahradíte špatné ještě horším - právě pro tyto děti, o jejichž blaho se zde tak berete!

3 0
možnosti

lesicatko

13. 9. 2012 10:10
Re: No, v Británii, po které se zřejmě opičíme,

Je to presne naopak - UK sa zda až moc ponahĺa zaradiť deti aj cudzincov do rodín, takže na naše pomery nezvyčajne rýchlo odoberajú aj naše deti -  a majú ich kde davať :)

Máte zastarané informacie.Tých perstúnov majú dosť.A jednajú rýchlo.Až nepríjemne rýchlo.  Potom im musíme vypisovať otvorené listy

http://nataliablahova.blog.sme.sk/c/306110/Otvoreny-list-aktualizovane.html

1 0
možnosti

petrph

13. 9. 2012 9:15
a nenapadlo Vás, že to vlastně vůbec nefunguje?

Kdyby to fungovalo tak ideálně jak si představujete, tak by si už teď pěstouni rozebrali všechny děti z ústavní péče-a ty ústavy by se mohly už nyní prázdné (a tím pádem zbytečné) zrušit.Ale očividně to tak nefunguje-takže přemy´šlejte proč asi...

3 0
možnosti

Čerinka

13. 9. 2012 15:42
Re: a nenapadlo Vás, že to vlastně vůbec nefunguje?

Jenže současný systém nepřináší potřebnou podporu vlastním rodinám - aby vůbec dítě nebylo odebráno, pokud není týráno či zneužíváno, nepřináší ani potřebnou podporu pěstounům po přijetí dítěte do rodiny. A také se nedělá aktivní nábor pěstounů, tedy se nám hlásí spíše ti, kteří chtějí dítě do adopce a ne do pěstounské péče. O to se novela snaží..možná v něčem nedokonale, blbě, nedostatečně, ale ideální to přece nebude nikdy...

0 0
možnosti

Myš Lenka

13. 9. 2012 0:19
Prezident má v lecčems pravdu...

naše společnost nemá v současné době dostatek kvalitních a prověřených pěstounů, kteří by dokázali nahradit péči ústavů. Záměr zrušit tyto ústavy a nahradit je náhradní rodinnou péčí je jistě dobrý, ale nejdříve bychom se na to měli důkladně připravit a zajistit péči o tyto děti.

3 0
možnosti

Čerinka

13. 9. 2012 7:20
Re: Prezident má v lecčems pravdu...

Ale vždyť ta novela nic neruší! Prosím vás přečtěte si to nejdříve. V novele není ani slovo o rušení. Nikdo nic nezruší, dokud nebude fungovat nový systém - dokud nebude dost pěstounů, dokud nebude dostatek podpory pro vlastní rodiny.

0 0
možnosti

Čerinka

12. 9. 2012 23:05
zkušenosti pěstouna pro ranou formu péče

Článek těch, kteří již pomohli 8 malým dětem, je tam i vysvětlení, v čem je novela dobrá - hlavně v posledním odstavci..

http://www.rpp.cz/inpage/prezident-vetoval-zakon/

1 0
možnosti

lesicatko

12. 9. 2012 23:20
Re: zkušenosti pěstouna pro ranou formu péče

Dobre napísané. Ešte raz tu linknem podĺa mńa vynikajúci rozbor od Idy želinskej , ktorá zakladala profi rodiny , Je tam entuziazmus, bez ktorého by to asi nešlo a súčasne kritické prehodnotenie, bez ktorého by to bol hazard

http://idazelinska.blog.sme.sk/c/254186/Pat-mytov-o-profesionalnych-rodinach.html

1 0
možnosti

Světlonoš_v7

12. 9. 2012 23:00
Klause zas určitě nějaká lobby uplatila

aby zákon vetoval, tak jako to bylo například se zákonem o hazardu, který vetoval tak pěkně před koncem roku, aby to už sněmovna nestihla znovu projednat.

0 0
možnosti

lesicatko

12. 9. 2012 22:54
Zaujímavé

Keď u nas prebiehala bitka medzi zastancami nahradných rodín a decakov, tak jedným z važnych argumentov bola prave citova deprivacia detí vyrastajúcich v ústavoch, vynikajúco ju opísal prof Matejček. A Iní, samozrejme.

A cez to všetko prave v ČR podpora myšlienok zrušenia decakov a vytvorenia nahradných rodín nejako viazne.

Nechapem.

Všetci tí, čo u nas okolo toho robia, či už z asociacie nahradných rodín, občianskych združení / Navrat, Usmev ako dar / riaditeĺky decakov - všetci podporujú myšienky vzniku nahradných rodínn či už pestúnskych, profi, adoptívnych a vedia, že je to lepšie ako decak. Sú byvalé riaditeĺky decakov, ktoré ich rozpustili a deti dostali do rodín. Ide to aj pri nedokonalých zakonoch - KEĎ SA CHCE. Keď je prvoradý zaujem dieťaťa. A ten je vyrastať v rodine. Čo je na tom ťažkého pochpoiť ?

http://www.navrat.sk/?lang=SK&cat=3321a2f83a20b3eca5cbec557d22f516

0 0
možnosti

fajkie

12. 9. 2012 22:48
A máte ty pěstouny?

Je to všechno krásné, jako každý problém, který pisatel nemusí řešit sám. A kde máte připraveny ty tisíce kvalitních prověřených pěstounských rodin, které budou ochotny za mírnou odměnu vychovávat jakékoliv dítě, jakkoliv disponované, za jakýchkoliv podmínek, nikdy to nevzdají, budou sami vždy dokonalou harmonickou rodinou (realitou je 50 % rozvodů), která poskytne vždy tu teplou náruč a budou milujícími skororodičmi. Jak andělské, nevím ale, jestli máte vlastní děti, pravděpodobně nikoliv, jinak byste takovou absencí reality trpět nemohla. I zde ve vlastních rodinách to totiž mnohdy nebývá vůbec žádná idylka, stačí se občas podívat na Poštu pro Tebe. Kdyste sama byla pěstounkou, která úspěšně vychovala řadu cizích dětí z dětských domovů (včetně cikánských, které bohužel tvoří nejvýznamnější část osazenstva) a věděla o tisícich dalších Vám podobných, pak to byla cesta, jinak se ovšem u Vás jedná jen o pouhý idealistický exhibicionizmus.

2 0
možnosti

Čerinka

12. 9. 2012 22:55
Re: A máte ty pěstouny?

A už mám diagnozu :) Asi se u mě spíš jedná o frustraci systémem..

Pěstounů máme v republice přes 8000. A protože neděláme nic pro to, aby veřejnost věděla, co je pěstounství a že se pěstounem může stát, tak jich nemáme dost, to máte pravdu. Ale to se může taky změnit. V Anglii je přes 50000 pěstounských rodin. A taky tam nebyly žádné. Rozvody se nevyhnou ani pěstounům to je jasné, ale to je realita, která prostě je. Možná mám růžové brýle, tedy určitě je mám, ale pořád vidím růžověji budoucnost dětí, které vyrostou v rodině, i když třeba ne vždy úplné, ale je to lepší než v ústavu, kde o chlapa téměř nezavadí..resp. v některých ústavech ano, ale to je bohužel spíš vyjímka. V běžné životě aspoň mají šanci chlapy potkat, i když budou vyrůstat třeba jen s pěstounkou. A taky nebude ideální. Nic není ideální.

2 0
možnosti

vava

12. 9. 2012 22:20
Zákony které řeší následky a ne příčiny jsou na dvě věci.

Je třeba si uvědomit, proč je většina dětí v domovech. Protože jsou takyrodiče, kterým jde o výrobu dětí a nikoliv o to, aby se o ně starali. Pokud jsou počaty pod vlivem něčeho, pak je i větší pravděpodobnost nemocného dítěte. Jak je vůbec možné aby jedna máma měla v domově více než jedno dítě. Ekonomika je jednoduchá. Kdo má ditě musí ho zaopatřit. Pokud to neumí, má dostat přiležitost v nápravném zařízení. Ale ne v takovém jak díky pseudohumanistům existuje u nás. Stavět dálnice 14 hodin denně a vyřešila by se i dopravní infrastruktura. A teď humaniste do mě.

0 0
možnosti

lesicatko

12. 9. 2012 22:33
Re: Zákony které řeší následky a ne příčiny jsou na dvě věci.

Pre to dieťa v decaku je uplne irelevantné čo vy chcete riešiť, ono potrebuje rodinu, takže mu treba zabezpečiť ako prvorade rodinu. Jasné, nie ?

0 0
možnosti

VN63

12. 9. 2012 22:14
Promiňte , ale jste úplně mimo mísu,

nevíte o čem to je. Již více jak před 10 roky nás Angličané varovali, abychom neudělali hloupost jako oni. A my se nedáme a nedáme poučit! Škoda!

5 0
možnosti

lesicatko

12. 9. 2012 22:30
Re: Promiňte , ale jste úplně mimo mísu,

Ale no, V Norsku zrušili decaky, v Slovinsku detto, V Rumunsku nie sú detto deti do 3 rokov v decakoch, v SR detto a Vy idete nahovarať autorke, že nevie o čom je reč ?

Vyjadrenie Kevina Browna, britského psychologa, ktorý sa venuje tejto problematike mate tui, mimochodom ostro kritizuje prave ČR

http://www.tyzden.sk/osobnosti/zavrite-detske-domovy.html

3 0
možnosti

vava

12. 9. 2012 22:10
Asi mi to v televizi dělají naschvál, ale u záběrů z

dětských domovů mám dojem, že v této republice je většina rómů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4207x
Jsem neskutečnej remcal, ale taky věčný optimista a idealista. Baví mě zkoumat český dějiny a hlavně příběhy lidí, dobu, kterou jsem nezažila, ale o které slyším a ovlivňuje mě.